مدار خورشیدآهنگ برای ۳ و نیم سال میزبان دو میهمان ایرانی هدهد و کوثر شد

مدار خورشیدآهنگ برای ۳ و نیم سال میزبان دو میهمان ایرانی هدهد و کوثر شد

آتی جو: با دریافت سیگنال های ماهواره های ایرانی هدهد و کوثر، مدار خورشید آهنگ 500 کیلومتری، به مدت 3.5 سال میزبان این دو ماهواره شد.


به گزارش آتی جو به نقل از ایسنا، در ساعت ۲ و ۴۸ دقیقه بامدادان روز گذشته سه شنبه ۱۵ آبان پرتاب دو ماهواره هدهد و کوثر ایرانی با پرتابگر سایوز از پایگاه فضایی وستوچنی روسیه صدر اخبار قرار گرفت. هر دو ماهواره هدهد و کوثر با موفقیت در مدار تزریق شدند و سیگنال خودرا به زمین مخابره کردند.
«سایوز» که یکی از معتبرترین و باسابقه ترین سیستم های فضایی جهان به حساب می آید، نقشی کلیدی در پیشبرد برنامه های فضایی کشورهای مختلف همچون ایران داشته است.
در این پرتاب ۵۳ ماهواره همراه فضاپیمای سایوز بودند که دو مورد آن در ارتباط با ماهواره های ایرانی هدهد و کوثر است. این ماهواره ها با نسخه ۲.۱B سایوز همراه هستند که تا حالا ۱۹۰۰ پرتاب را داشته است.
سایوز بعنوان یکی از موفق ترین فضاپیماهای تاریخ، بالاتر از نیم قرن است که در مأموریت های فضایی به کار گرفته می شود. این فضاپیما در پایگاه فضایی بایکونور، واقع در قزاقستان، تحت اجاره بلندمدت روسیه قرار دارد. طراحی سایوز که شامل سه بخش مداری، فرود و سرویس است، آنرا به یک فضاپیمای امن و قابل اعتماد تبدیل نموده که در مواقع اضطراری جان فضانوردان را نجات داده است.
ماهواره «خیام» یکی از تجربیات ایران برای پرتاب ماهواره بومی با ماهواره بر بین المللی بود. «خیام» یک ماهواره سنجش از دور است که به سفارش سازمان فضایی ایران بوسیله ی یک شرکت روسی ساخته شده است و در ۱۸ مرداد ۱۴۰۱ توسط موشک روسی سایوز از پایگاه فضایی بایکونور قزاقستان به مدار نزدیک زمین ارسال شد.
عملیات کنترل ماهواره در ایران و در مرکز کنترل فضایی سازمان فضایی ایران در ماهدشت کرج صورت می گیرد.
ماهواره ایرانی «پارس ۱» نیز روز جمعه، دهم اسفند سال پیش از روسیه پرتاب شد؛ این ماهواره سه نوع کاربرد داده برداری از سطح زمین دارد.
ماهواره ایرانی «پارس ۱»، ماهواره سنجش از دور ساخت پژوهشگاه فضایی ایران است که سه نوع کاربرد داده برداری از سطح زمین را دارد، محموله اول طیف رنگی با دقت ۱۵ متر، محموله دوم با دقت ۱۵۰ متر جهت تصویربرداری حرارتی و محموله ای با دقت ۳۰۰ متر برای تصویربرداری با طیف های مادون قرمز موج کوتاه است که در شناسایی آفات گیاهی و جنگل داری مورد استفاده قرار می گیرد. این ماهواره روز جمعه، دهم اسفندماه سال قبل از روسیه به فضا پرتاب شد.

مشخصات فنی هدهد و کوثر

ماهواره «کوثر» که در سال ۲۰۱۹ توسط بخش خصوصی توسعه یافته است، بعنوان یک ماهواره سنجش از دور با وضوح تصویری بالا طراحی شده و قابلیت تصویربرداری باکیفیت ۳.۵ متر در هر پیکسل را دارد. این ماهواره به منظور استفاده در بخش های کشاورزی، مدیریت منابع طبیعی، پایش محیطی و نقشه برداری دقیق ساخته شده است و می تواند به پایش تغییرات زیست محیطی و مدیریت بلایای طبیعی کمک کند​.
عمر عملیاتی این ماهواره در مدار حدود دو سال پیشبینی شده و از فناوری های پیشرفته تصویربرداری و انتقال داده بهره می برد.
این ماهواره جهت استفاده در کشاورزی دقیق، مدیریت منابع طبیعی، پایش محیط زیست و مدیریت بحران توسعه یافته است.
ماهواره «هدهد» نیز بعنوان یک ماهواره ارتباطی با قابلیت پشتیبانی از اینترنت اشیاء (IoT) طراحی شده و برای برقراری ارتباطات در مناطق دورافتاده و کم دسترسی به شبکه های زمینی به کار خواهد رفت. این ماهواره می تواند در حوزه هایی مانند کشاورزی هوشمند، حمل و نقل و مدیریت بحران کاربرد داشته باشد.
پرتو اعلم، عضو تیم طراحی و ساخت ماهواره «کوثر» وزن ماهواره کوثر را ۳۰ کیلوگرم و عمر مداری آنرا ۳.۵ سال ذکر کرد و اظهار داشت: ارتفاع مداری این ماهواره ۵۰۰ کیلومتر و مأموریت آن در حوزه کشاورزی و نقشه برداری است و محدوده رنگی آن ۱۵ کیلومتر تعریف شده است.
وی افزود: نرخ تصویربرداری کوثر ۶ فریم در ثانیه است و زمان تناوب مداری این ماهواره ۵۶۷۷ ثانیه خواهد بود.
پرتو اعلم تصریح کرد: ما نگاه فرآیندی به توسعه ماهواره ها داریم که از آن جمله می توانیم به ایجاد همکاریهای بین المللی در بالادست و پایین دست صنعت فضایی، ورود جدی خصوصی ها برای انجام پروژه های سطح سامانه، کاهش جدی هزینه ها در انجام پروژه های کشور، ایجاد همکاری جدی با پرتابگر، ایجاد فضای امید و اعتماد به نفس میان فعالان این حوزه و شکل گیری کنسرسیوم هایی از بخش های خصوصی اشاره نمود.
مهندس حمیدی از دیگر اعضاء تیم این شرکت در ساخت ماهواره هدهد نیز اظهار داشت: این ماهواره یک ماهواره کیوب ست با مأموریت در حوزه اینترنت اشیاء است.
وی افزود: مزیت استفاده از ماهواره در زمینه ارائه خدمات اینترنت اشیاء، یکپارچگی و عدم وابستگی به مرزها و پوشش دهی بین المللی است و توانایی ارائه این خدمات به مناطق دور افتاده، جنگلی و کوهستانی را دارد.
حمیدی اظهار نمود: ماهواره هدهد یک ماهواره با استاندارد ماهواره های مکعبی است که در مدار خورشید آهنگ و ارتفاع 500km تزریق می شود.
به نقل از ایشان، بیشترین کاربرد ماهواره هدهد در بخش های کشاورزی، حمل و نقل و تدارکات و محیط زیست خواهد بود.
حمیدی تصریح کرد: معیارهای موفقیت هدهد شامل مواردی چون قرارگیری ماهواره هدهد در مدار، دریافت نخستین سیگنال از ماهواره و تثبیت ارتباط مخابراتی با ایستگاه کنترل است.
وی، تثبیت عملکرد توان ماهواره در مدار، انجام مأموریت اینترنت اشیاء، ذخیره و ارسال، انجام مأموریت اینترنت اشیاء برخط، انجام مأموریت اینترنت اشیاء بدون رمز و انجام مأموریت ناوبری را از دیگر معیارهای موفقیت این ماهواره نام برد.
این محقق افزود: عمده مأموریت این ماهواره به این صورت است که بعد از دریافت پیام از کاربر زمینی آنرا ذخیره می کند و در موقعیت مناسب برای کاربر ارسال می کند و همین طور نرم افزار آن همانند نرم افزارهای پیام رسان است و میتوان در آن پیام را رد و بدل کرد.
حمیدی، کاربرد آتی این ماهواره را ناوبری دانست و اظهار داشت: برنامه آینده ما ساخت منظومه ماهواره های پرتعداد و اتصال پهپادهای کشاورزی به ماهواره است.

پایان نگرانی های تیم طراحی با دریافت نخستین سیگنال ها

با دریافت سیگنال های ماهواره های هدهد و کوثر تیم سازنده این ماهواره ها سلامت عملکرد این دو ماهواره را تایید کردند.
دکتر حسین شهرابی، مدیر عامل شرکت امید فضا از دریافت موفقیت آمیز نخستین سیگنال ها از ماهواره هدهد اطلاع داد.
وی ادامه داد: دریافت این سیگنال به معنای آنست که اولا پرتاب ماهواره موفقیت آمیز بوده، ضمن آنکه عملکرد محفظه و جدایش ماهواره بر نیز با موفقیت انجام شده است. محفظه ماهواره دارای فناوری های خاصی است که در این شرکت طراحی و ساخته شده است.
شهرابی به مکانیزم های آنتن ماهواره اشاره نمود و خاطرنشان کرد: آنتن های ماهواره هدهد باز شده و عملکرد موفقی را از خود نشان داده است.
مدیر عامل این شرکت دانش بنیان همین طور از دریافت سیگنال ماهواره کوثر اطلاع داد و خاطرنشان کرد: دریافت این سیگنال به معنای باز شدن کامل آنتن های ماهواره و خروج موفق ماهواره از محفظه است.
وی تصریح کرد: تفاوت ماهواره کوثر نسبت به ماهواره هدهد اینست که ماهواره کوثر ۸ برابر سنگین تر از ماهواره هدهد است، ضمن آنکه کوثر دارای بانکهای خورشیدی است؛ ازاین رو خروج آن از محفظه ماهواره از پیچیدگی های خاصی برخوردار می باشد.




منبع:

1403/08/16
09:13:39
5.0 / 5
155
تگهای خبر: آینده , استاندارد , اینترنت , بین المللی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۳
آتی جو