انتظارات دانش بنیان ها از رئیس جمهور آینده،

ضرورت توجه دولت آینده به ایجاد زیرساخت ها و ابزارهای مالی توسعه شرکت های دانش بنیان

ضرورت توجه دولت آینده به ایجاد زیرساخت ها و ابزارهای مالی توسعه شرکت های دانش بنیان

به گزارش آتی جو، مدیرعامل یکی از شرکت های دانش بنیان اظهار داشت: موضوعی که باید مورد توجه دولت آینده قرار گیرد بحث ایجاد زیرساخت ها و ابزارهای مالی توسعه شرکت های دانش بنیان است، عموما زیرساخت های مالی و بانکها برای فضاهای تجاری و عمرانی به وجود آمده اند و خدمات آنها متناسب با نیازهای شرکت های دانش بنیان نیست و چیدمان بانکهای عموما برمبنای ظرفیت صنایع بزرگ و بارزگانی شکل گرفته و نه شرکت های دانش بنیان.


دکتر محمدعلی محبی در گفت و گو با ایسنا، ضمن بیان این مطلب گفت: در عرصه دانش بنیان ها و زیست بوم فناوری در ۱۰ سال قبل توقیقات جدی داشته ایم، از با اهمیت ترین دستاوردهایی که در این سالها به دست آمده فرهنگ سازی شدن کلمه "دانش بنیان" بوده است و مردم و مدیران جامعه به فهم مشترکی از کلمه دانش بنیان رسیده اند و این ذخیره فرهنگی است که بتوان فعالیت جدی انجام داد.
وی افزود: در سال ۷۸ وقتی می خواستیم فعالیتی که امروزه دانش بنیان نامیده می شود را توضیح دهیم باید یکربع تا ۲۰ دقیقه اول جلسه کارهای مان را توصیف می کردیم، در صورتیکه امروز با عبارت "فعالیت در عرصه دانش بنیان" به آسانی می توانیم مفاهیم را منتقل نماییم. در عرصه دانش بنیان، ظرفیت قانون جهش تولید دانش بنیان که مصوب مجلس یازدهم هم هست و ظرفیت بسیار بالایی در توسعه زیست بوم فناوری دارد و در اواخر دوره معاون علمی سابق بدنبال فعال کردن این ظرفیت بودند که تغییرات، سرعت استفاده از این ظرفیت را کاهش داد.
وی با اعلان اینکه توسعه قانون دانش بنیان با کندی پیش می رود و بیشتر خود شرکتها کار را پیش می برند، اشاره کرد: قانون جهش تولید دانش بنیان، بسیار مترقی است و در بسیاری کشورها این قانون و یا بندهای آن وجود ندارد و بدین سبب ضرورت استفاده از این ظرفیت قانونی شکل گرفته در دولت چهاردهم بسیار محسوس است.
بگفته این فناور، یکی از با اهمیت ترین ابزارهایی که دولت آینده می تواند به ایجاد و توسعه شرکت های دانش بنیان کمک نماید، باز کردن ظرفیتهای داخلی کشور است به دومعنی یکی بومی سازی خریدهای صنایع خصوصاً صنایع دولتی و خصولتی است و اگر صنایع در خریدهای خود به ظرفیتهای داخلی و شرکت های دانش بنیان اعتماد کنند؛ این مساله علاوه بر این که به تقویت و گسترش شرکت های دانش بنیان کمک میکند، از خروج ارز از کشور نیز جلوگیری می کند. عموما شرکتهای ما نشان داده اند لیاقت این اعتماد را دارند.
وی افزود: موضوع مهم دیگر این که آموزشهای دانشگاهی ما با آن چه در کف صنعت درحال رخ دادن است، فاصله بسیاری دارد و دسترسی آزاد فارغ التحصیلان دانشگاه ها به این موضوعات و اطلاع از نیازهای صنعت و فرصت های موجود در صنعت، با توجه به این که آنها در سنی قرار دارند که بیشترین انگیزه به این حوزه های استارتاپی در آنها وجود دارد.
مدیرعامل شرکت دانش بنیان اضافه کرد: موضوع دیگر دسترسی به اطلاعات عمومی مانند اطلاعاتی مانند حفاری چاه ها که در سایر کشورها آزاد است و در کشور از دسترس استارتاپ ها دور نگه داشته شده، اگر این ظرفیتهای اطلاعات در اختیار استارتاپ ها و پژوهشگران قرار گیرد استارتاپ ها می توانند منشأ خیر باشند و ظرفیتهای مغفول زیادی را آزاد کنند. گو اینکه با دیتاهایی که از یکی این چاه ها به دست آوردیم توانستیم به آب های زیرزمینی یک منطقه دسترسی پیدا نماییم و این سبب خیر شد. اگر این دیتاها در اختیار پژوهشگران قرار گیرد، با کمک متخصصان می توان ارزش افزوده زیادی می توان روی آن خلق کرد.
وی افزود: موضوع دیگر که باید مورد توجه دولت آینده قرار گیرد بحث ایجاد زیرساخت ها و ابزارهای مالی توسعه شرکت های دانش بنیان است، عموما زیرساخت های مالی و بانکها برای فضاهای تجاری و عمرانی به وجود آمده اند و خدمات آنها متناسب با نیازهای شرکت های دانش بنیان نیست و چیدمان بانکهای عموما برمبنای ظرفیت صنایع بزرگ و بارزگانی شکل گرفته و نه شرکت های دانش بنیان.
وی ادامه داد: حوزه دانش بنیان چون ادبیات متفاوتی دارد و زیرساخت های نمایشگاهی آن و باشگاه های کسب وکار که رویدادهای متناسب با زیست بوم فناوری و شرکت های دانش بنیان در آنها شکل بگیرد، این نمایشگاه ها لزوما شبیه آن چه در نمایشگاه های صنعتی داریم، نیست. همین موضوع در عرصه های مالی نیز صدق می کند. در نتیجه زیرساخت های موجود در صنایع متناسب با شرکت های دانش بنیان و زیست بوم استارتاپی شکل نگرفته است.
وی با اشاره به توسعه ظرفیت صادرات دانش بنیان اشاره کرد: باید به این نکته توجه کرد که صادرات محصولات دانش بنیان مشابه محصولات عمومی نیست و در این زمینه نیازمند توجه ویژه است. در این جهت در ۱۰ سال قبل اقداماتی برای ایجاد شرکت های تخصصی انجام گرفت و الان نیازمند ادامه این مسیر در دولت جدید و ایجاد شرکت های تخصصی در حوزه صادرات محصولات دانش بنیان هستیم.
به گفته ی ایشان، اگر از طرح های کشوری با محوریت هسته های دانش بنیان حمایت نماییم، ظرفیت بسیار عالی برای جهش تولید و مشارکت مردم اینجاد کرده ایم و از ترکیب ظرفیتهای مردمی در سراسر کشور با هسته های دانش بنیان استفاده می نماییم. به عنوان مثال در طرح هزار روستا، هزار استخر که بحث پرورش میگوی متراکم در استخرهای روستایی در آن مطرح بود، مقرر شده بود با سرمایه گذاری محدود در هر روستا عملیات اجرائی و نظارتی کاملا بر عهده مردم روستا بوده و بحث های تکنولوژیک، دانشی، زمان بندی ها و رژیم های غذایی و هر آن چه نیاز به پیگیری و نظارت فنی داشت، بصورت متمرکز توسط هسته دانش بنیان در مراکز استان صورت گیرد. این طرح در عرصه های مختلف در عرصه پرورش ماهی، صنایع دستی و موضوعات مختلف سرزمینی که احتیاج به ظرفیتهای باز در روستاها و شهرستان ها دارد، اما امکان این که اینقدر رسوب فناوری داشته باشیم که بتوانیم در یک شهرستان یا یک روستا بتواند هزینه ها ی طرح های اینچنینی را تامین کند و از این ظرفیت ها استفاده نماید، نداریم.
محبی با اشاره به ضرورت استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان جهت تکمیل زنجیره های تامین محصولات مختلف است اشاره کرد: این مساله دو جنبه دارد یکی تکمیل این زنجیره و ماژول های آنست و دیگر ایجاد زیرساخت برای تسهیل ارتباط بین این ماژول ها است. از با اهمیت ترین زیرساخت ها نیز ایجاد زیرساخت مالی است که ایجاد آن کمک جدی برای کشور است تا منابع مورد نیاز برای یک زنجیره جداگانه به بانکها و مراکز تامین مالی مراجعه نکنند و با هم افزایی با یکدیگر کار را پیش ببرند، در این جهت بحث اوراق"گام " از اقدامات شایسته ای بود که انجام شده.
وی ادامه داد: در بحث برق که ناترازی آن به شدت به صنایع لطمه وارد می کند، پیش بینی شده دولت باید قریب به ۱۵ میلیارد دلار ظرف دو سه سال آینده برای توسعه نیروگاه های خورشیدی هزینه کند، در صورتیکه با کمک ۱۰ درصد این رقم می توان کل زنجیره از سنگ و میدان گازی تا رسیدن به برق را تولید داخل کرد.
این فناور با اعلان اینکه بحث ایجاد محیط مناسب و زیست بوم استارتاپی و کسب کارهای نوآور بیشتر زیرساختی است و کمک میکند استارتاپ ها گرفتار هزینه های هنگفت استقرار نشوند، گفت: در این جهت بحث شهرک های فناور و لکه های فناوری و سایر موارد مواردی هستند که طرح های آن دراین سالها مطرح شده اما به مرحله اجرا نرسیده و مغفول واقع شده است. بخشهایی مانند لکه های فناوری هنوز برای توسعه کارهای جدی دارد و مراکز نوآوری نزدیک به صنعت خیلی جای کار دارد و رییس جمهور آینده می تواند دراین زمینه برنامه هایی داشته باشد.
به گفته ی ایشان، دراین زمینه بحث زیرساخت های مالی و بحث های حمایتی از اهمیت بالایی برخوردارست ما برای این موضوعات و مطالبی مانند بیمه و مالیات در صنایع مشکلات جدی داریم می توان با کمک هایی چالش های آنها را مرتفع کرد. این موارد می تواند به داشتن زیست بوم شاداب برای توسعه کمک نماید و در عین حال عدم توجه به هر یک از این موارد بسیار آزاردهنده و مشکل ساز خواهد شد.
بگفته این فناور، بیشتر استارتاپ ها جوان هستندو آستانه تحمل آنها محدود است پس اگر در دولت آینده شرایطی فراهم گردد که دسترسی آنها به مجوز ها تسهیل شود، در رشد و گسترش این شرکتها موثر است.
محبی افزود: موضوع دیگری که برای حفظ شادابی شرکتها می تواند موثر باشد، موضوع عدم رقابت ناسالم بخش دولتی و خصولتی است که این مساله می تواند لطمه های جدی به شرکت های دانش بنیان خوب وارد کند. این مساله موقعی رخ می دهد که یک شرکت دانش بنیان محصول و یا ایده ای را معرفی می کند و اثبات می کند این ایده و محصول شدنی و با ارزش است، اما یکباره یک شرکت خصولتی که پارامترهای رقابتی لازم را ندارد و منابع آن از جای دیگر تامین می شود، وارد رقابت می شود و به کار لطمه وارد می کندو کار را نیز به عاقبت نمی رساند.
این مدیرعامل شکت دانش بنیان در آخر با تأکید بر ضرورت شناخت ظرفیتهای تکنولوژی دنیا و رصد محصولات خلاقانه و بومی سازی آن اظهار داشت: این خوب است اما این که همیشه دنباله رو باشیم و با آنکه فقط با تمرکز بر رصد صنعت خودرا گسترش دهیم هم خودباختگی است و هم اسراف جدی است در صورتیکه ما می توانیم ظرفیتهای تکنولوژی را خود در داخل خلق کرده و به دنیا عرضه نماییم.




منبع:

1403/04/07
14:46:21
5.0 / 5
9230
تگهای خبر: آموزش , آینده , استارتاپ , پژوهشگر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۱
لینک دوستان آتی جو
آتی جو