انتظارات نوآوران و دانش بنیان ها از رئیس جمهور آینده،

شکل گیری و رشد اکوسیستم فناوری از مسیر توجه دولت آینده به نوآوری

شکل گیری و رشد اکوسیستم فناوری از مسیر توجه دولت آینده به نوآوری

به گزارش آتی جو، مدیر مرکز نوآوری و فناوری حوزه نفت و گاز ضمن اشاره به چالش های موجود در راه رشد و شکوفایی شرکتهای دانش بنیان اظهار امیدواری کرد رئیس جمهور آینده با توجه ویژه خود بتواند شکوفایی در قسمت های بکارگیری استعدادها و سرمایه های دانشگاهی و شکل گیری و رشد اکوسیستم فناوری از مسیر توجه به نوآوری را رقم زند.


احسان ابراهیمی در گفتگو با ایسنا، گفت: ایران به لحاظ رتبه تولید مقالات علمی غالبا در جایگاه ۱۶ یا ۱۷ جهان است، اما به لحاظ شاخص نوآوری در سطح جهان در رتبه ۶۲ قرار دارد. این فاصله بین تبدیل علم به تکنولوژی نشان از یک فرصت سوزی در کشور و هدررفت سرمایه های انسانی در قسمت نخبگان دانشگاهی و هم عدم توازن و عدم توجه ویژه به اکوسیستم حوزه فناوری حکایت دارد.
وی ادامه داد: کشورهای توسعه یافته به حوزه های استراتژیکی چون معدن و کشاورزی توجه ویژه ای داشته اند؛ بگونه ای که بروز هرگونه کمبود در این عرصه ها گاها می تواند بحران های ملی را به همراه داشته باشد. به صورت مثال اگر کشور هلند در حوزه کشاورزی در رتبه یک جهانی قرار دارد، به این علت است که دانشگاه «واخنینگن» این کشور رتبه یک کشاورزی را در میان تمام دانشگاه های جهانی دارا بوده و دولت هلند هم توجه ویژه ای به ایجاد اکوسیستم فعال و پویایی با نقش آفرینی بازیگران اصلی چون دانشگاه، صنعت، استارت آپ ها و شرکتهای دانش بنیان و شتاب دهنده ها دارد.
مدیر مرکز نوآوری و فناوری حوزه نفت و گاز با اشاره به اینکه شاخصی با عنوان «نوآوری جهانی» و یا GLOBA INNOVATION INDEX تعریف شده است که بر مبنای آن رتبه نوآوری کشورها تعیین می شود. این شاخص بر مبنای ارکان نهادها، پیچیدگی های موجود کسب و کارها، زیرساخت ها، سرمایه انسانی و پژوهش، خروجی دانش و فناوری، خروجی های خلاقانه و پیچیدگی بازار شکل گرفته است، افزود: طبق گزارش انتشار یافته در سال ۲۰۲۳ رتبه ایران در این شاخص ۶۲ بوده است. دراین میان کمترین امتیازات تعلق یافته از وضعیت نوآوری ایران در حوزه نهادها (رتبه ۱۳۱)، پیچیدگی کسب و کارها رتبه ۱۱۷ و زیرساخت ها رتبه ۹۷ گزارش شد. این اعداد نشان داده است در حوزه هایی که نقش دولت و حاکمیت قانون در آنها مشهود است، وضعیت به مراتب ضعیف تری داریم. در صورتیکه از لحاظ فاکتورهایی چون نوآوری و خروجی های فناوری از رتبه های بهتری برخوردار هستیم، حتی در سالیان اخیر هم در بعضی از این شاخص ها رتبه های ۲ و ۳ را هم کسب کرده ایم.
ابراهیمی خاطرنشان کرد: اگر دولت از این بخش ها بیرون برود، این حوزه ها آمادگی پیدا خواهند کرد تا اکوسیستم های قوی تری را شکل دهند و بازیگران مهمی چون شرکت ها، دانشگاه ها، شرکتهای دانش بنیان، شتابدهنده ها، شبکه های فناوری، استارت آپ های کوچک بتوانند نقش آفرینی کنند تا این شرکتهای کوچک بتوانند به شرکتهای بزرگ و نقش آفرین تبدیل شوند.
وی با اشاره به اینکه ساختار قانونگذاری فعلی دست اندازهایی را برای توسعه این بخش ایجادکرده است، اظهار داشت: از طرفی به فرصت ها و گشایش هایی که طی ۵-۶ سال قبل برای ورود بخش های خصوصی به بخش صنعت ایجاد شده، باید توجه ویژه ای داشت و باید به این فکر نماییم که چطور می توان نوآوری ها را در این بخش ها تعریف کرد و توسعه داد.


ابراهیمی یکی از مهم ترین راهکارهای خروج از وضعیت فعلی را توجه به قانون جهش تولید دانش بنیان، ایجاد صندوق های CVC و اجرای کامل مواد ۱۱ و ۱۲ قانون جهش تولید دانست و افزود: قانون جهش تولید یکی از آن مواردی است که میتوان از راه آن به بخش های صدمه زای کشور با نگاه توسعه ای ورود کرد و راهکارهای برون رفت از وضعیت موجود را پیشنهاد کرد.
مدیر مرکز نوآوری و فناوری حوزه نفت و گاز با تکیه بر لزوم تزریق نوآوری به شرکتهای بزرگ، خاطرنشان کرد: نباید از این نکته غافل شد که نوآوری در کنار فعالیت جاری شرکت ها باید به صورت مستقل و جداگانه ایجاد شود؛ چون که نوآوری همانند نهال کوچکی است که احتیاج به مراقبت های ویژه برای رشد دارد و باید در خارج از فضای اداری شرکت ها و در چارچوب صندوق های سرمایه گذاری خطرپذیر CVC این اکوسیستم ها شکل گیرد.
وی اظهار امیدواری کرد که رئیس جمهور آینده با توجه ویژه به این حوزه ها بتواند شکوفایی در قسمت های به کارگیری استعدادها و سرمایه های دانشگاهی و شکل گیری و رشد اکوسیستم فناوری از مسیر توجه به نوآوری را رقم زند.




منبع:

1403/04/01
13:08:32
5.0 / 5
290
تگهای خبر: آینده , استارت آپ , تكنولوژی , توسعه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۴
آتی جو