نگاهی به برترین طرح های نمایشگاه نوزدهم دستاوردهای پژوهش
آتی جو: برترین طرح های نمایش شده به نوزدهمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن بازار پس از روند داوری جدی به صورت مجزا در غرفه ای اختصاصی به نمایش درآمدند تا در رقابت جلب سرمایه موفق تر باشند.
به گزارش روز شنبه خبرنگار علمی ایرنا، نوزدهمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن بازار كشور (سوم تا ششم دی) در محل نمایشگاه دائمی بین المللی تهران با حضور ۱۹۹ مركز شامل ۵۱ دانشگاه، ۱۵ پژوهشگاه، ۴۰ پارك علم و فناوری، ۷۹ مركز رشد و ۱۴ موسسه تحقیقاتی و عرضه سه هزار و 199 فناوری برگزار گردید.
براساس آمار وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، ۵۸ درصد فناوری عرضه شده در این نمایشگاه مربوط به دانشگاه ها بود، همین طور پارك های علم و فناوری با ۱۶ درصد، مراكز رشد با ۱۱ درصد، موسسات تحقیقاتی با ۵ درصد و سایر با ۵ درصد در رتبه های بعدی قرار داشتند.
در این نمایشگاه از 76 تكنولوژی جدید رونمایی گردید و 15 طرح برتر در غرفه ای متعلق به وزارت علوم در سالن 5 نمایشگاه جایابی شده بودند، این طرح از شركت های دانش بنیان مستقر در پارك های علم و فناوری یا مراكز رشد یا واحدهای فناور خصوصی بودند؛ صاحبان این طرح ها كه بیشتر در مرحله نیمه صنعتی و صنعتی قرار داشتند برای برخورداری از حمایت های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری یا دیگر نهادهای دولتی و صندوق های پشتیبانی از فناوران اطلاعات و بازار مقصد طرح های خودرا به اطلاع بازدیدكنندگان می رساندند.
***موتور هیبریدی؛ راهكاری برای پیشگیری از آلودگی هوا
یكی از این طرح ها موتور هیبریدی (دوگانه سوز) است كه با برق و بنزین كار می كند. یكی از مجریان طراحی و ساخت این موتور به خبرنگار علمی ایرنا اظهار داشت: این موتور در دانشكده فنی حرفه ای شهید خدادادی بندرانزلی توسط گروهی سه نفر از دانش آموخته های رشته مهندسی مكانیك طراحی و ساخته شده است.
كیهان پورابراهیم در مورد خصوصیات موتور یاد شده اضافه كرد: موتور قابلیت درنوردیدن 160 كیلومتر سرعت در ساعت را دارد و پس از هر 120 كیلومتر به مدت دو ساعت و نیم باید شارژ شود.
وی افزود: بدنه موتور از جنس فایبرگلاس و باطری آن از جنس لیتیوم یون است؛ برای فناوری موتور آن از فناوری براش لس (brushless) استفاده شده؛ در این فناوری موتور نیازی به زنجیر چرخ ندارد و چرخ عقب به تنهایی موتور محركه آن است.
پور ابراهیم افزود: ظرفیت باطری موتور طوری طراحی شده است كه به آسانی بتواند شیب های 40 درصد را بالا برود، در نمونه های مشابه خارجی این حالت نیست و ما چون موتور را جهت استفاده در تهران طراحی نموده ایم، این خصوصیت را در نظر گرفته ایم تا راكب در شیب تهران راحت باشد.
وی در مورد مرحله آمادگی فناوری موتور باز توضیح داد: این موتور از نظر فناوری كامل است و در حال رایزنی با بعضی شركت ها برای سرمایه گذاری هستیم، ولی قرارداد قطعی هنوز بسته نشده است.
***فناوری برای سالمندان
روند حركت جمعیت كشور به سمت سالمندی، فناوران را به سمت توسعه طرح هایی برای حفظ سلامت آنان و پیشگیری از دشواری برای فرد سالمند و خانواده اش و تحمیل هزینه به نظام سلامت بهداشت و درمان شده است.
یكی از طرح های مطرح در نمایشگاه نوزدهم دستاوردهای پژوهش وزارت علوم شلوارك محافظ لگن است كه توسط شركت دانش بنیان كارآورد تجارت پویا مستقر در پارك علم و فناوری دانشگاه قم توسعه داده شده و غیر از سالمندان، وزشكاران باز می توانند مخاطب آن باشند.
خانم سواری كارشناس این شركت در مورد شلوارك یاد شده اظهار داشت: به علت عوارض زیاد شكستگی در سالمندان خصوصاً شكستگی های لگن و هزینه های زیاد این امر برای خانواده سالمند و نظام بهداشت و درمان كشور این شلوارك طراحی و ساخته شده است.
وی اضافه كرد: سه مموری فوم یا فوم هوشمند/ Memory foam در طرفین و پشت شلوارك تعبیه شده كه موجب میگردد اگر سالمند زمین خورد از شدت ضربه كاسته شده و ضربه تدریجی وارد شود؛ بدین سبب احتمال شكستگی استخوان را به شدت می كاهد. همین طور این محصول به دو شكل ساده و ضدآب نمایش شده كه هر دو آنها كارایی مورد نظر را برای پیشگیری شكستگی و استخوان لگن یا مفصل فمور دارند و سبب آسایش سالمندان هنگام مبتلاشدن به معضل بی اختیاری می شوند.
سواری در مورد نمونه های مشابه خارجی اظهار داشت: نمونه مشابه خارجی این محصول به قیمت 45 یورو موجود است و برمبنای تحقیقاتی كه در آلمان انجام شده، استفاده از این محصول یك سوم از هزینه های درمان سالمندان را می كاهد.
وی در مورد دیگر خصوصیات این شلوارك اضافه كرد: جنس آن از فلامنت و كتان است كه موجب تهویه آسان می شود، كش دور كمر هم نرم است تا پوست سالمند را اذیت نكند، فوم داخل آن قابلیت خروج از شلوارك و شست و شو را دارد كه نمونه خارجی این قابلیت را ندارد.
سواری در مورد مرحله فناوری این طرح برای سرمایه گذاری اظهار داشت: ما یك شركت دانش بنیان هستیم كه در حوزه های مختلف كار می نماییم و مقرر است در تعداد محدود خودمان این شلوارك را تولید نماییم و به دنبال سرمایه گذار دیگری نیستیم و از نظر فناوری باز در مرحله نیمه صنعتی قرار دارد.
*** ربات پوشیدنی زانو برای كودكان مبتلا به فلج مغزی
یكی دیگر از 15 طرح برتر این نمایشگاه ربات پوشیدنی زانوست كه برای كودكان مبتلا به فلج مغزی یا افرادی كه زانو عمل كرده اند، كارایی دارد. این ربات كه در شركت دانش بنیان فیدار طب ویوا مستقر در مركز رشد و كارآفرینی دانشگاه اصفهان طراحی و توسعه یافته است، می تواند نمونه ای كوچك از ربات های خارجی باشد كه امروزه فناوری بالایی به شمار می آیند و دانستن و تسلط بر شاخه های مختلف علومی متشكل از مكانیك، الكترونیك و نرم افزار برای طراحی و ساخت ربات ها لازم است.
مجری طرح ساخت این ربات در مورد آن به خبرنگار علمی ایرنا اظهار داشت: این ربات كه در مفصل زانو از موتور الكتریكی برای اعمال نیرو استفاده شده است، برای توانبخشی زانو و آموزش الگوی راه رفتن و تقویت عضلات برای افرادی كه فلج مغزی هستند به كار می آید.
مریم خمر افزود: الگوی راه رفتن در كودكان مبتلا به فلج مغزی از حالت عادی خارج می شود، بنا بر این این ربات در آنها كارایی دارد. همین طور برای افرادی كه زانو را به دلایل مختلف عمل می كنند می توان با استفاده از این ربات دامنه حركات زانو را گسترش داد.
این دانشجوی مقطع مهندسی برق كنترل در دانشگاه اصفهان در مورد زمان صرف شده برای توسعه این ربات اظهار داشت: حدود 3 روی این ربات كار كرده ام تا به مرحله نمونه مهندسی رسیده است.
وی در مورد تست های بالینی این ربات كه باید به صورت كلی برای نمایش تجهیزات پزشكی به بازار صورت گیرد، توضیح داد: بخشی از این تست ها را در هلال احمر اصفهان و كلینیك های خصوصی انجام داده ایم، ولی هنوز تاییدیه های تجهیزات پزشكی را كسب نكرده ایم كه نیاز به تست های بیشتر در درمانگاه های دولتی دارد.
مدیر عامل شركت فیدار طب ویوا در مورد دیگر حوزه های كاری این شركت باز اظهار داشت: كارهای نرم افزاری آنالیر راه رفتن و پیش بینی جراحی عضله را باز انجام می دهیم كه از فناوری های نو در حوزه سلامت در دنیاست، یعنی با شبیه سازی پیش از جراحی به پزشك اطلاع می دهیم نتیجه جراحی چقدر سبب بهبود وضعیت بیمار میگردد.
وی در مورد سرمایه گذاری برای تجاری سازی ربات زانو باز اظهار داشت: قول هایی توسط مدیران وزارت علوم داده شده است كه می توانیم از حمایت ها استفاده نمائیم، ولی هنوز قطعی نیست.
***فناوری نانو؛ این دفعه رنگ عایق حرارتی
نوعی رنگ نانو كه به نام رنگ نانو لوكس به بازار عرضه شده، با هدف پوشش نازك با مقاومت در مقابل رطوبت، گرما و سرما یكی دیگر از طرح های این نمایشگاه بود.
یكی از مجریان این طرح در مورد آن توضیح داد: این رنگ دوستدار محیط زیست است و هزینه های مصرف انرژی مثل مصرف گاز و تجهیزات و تاسیسات را كاهش داده و نیاز به رنگ زدن مجدد را باز كمتر می كند.
به گفته مهناز علی نژاد، این رنگ با ضخامت سه دهم میكرون، ضریب حرارتی دو دهم و با پوشش یك لایه بدون اینكه هیچ پایه رنگی داشته باشد؛ یعنی فقط با حلال آب و با استفاده از رل یا اسپری روی دیوار قابل استفاده می باشد. از آنجایی كه هیچ پایه رنگی ندارد و حلال آن آب است برای محیط زیست مخرب نیست.
این دانشجوی مقطع كارشناسی رشته شیمی دارویی در مورد روند ثبت اختراع و اینكه آیا رنگ مورد اشاره نمونه داخلی یا خارجی باز دارد گفت: این نمونه ایرانی ندارد و نمونه خارجی آن وارد میگردد. ضمن اینكه قبل از این رنگ های نانوی داشته ایم كه رنگ های عایق رطوبتی بوده اند ولی در مقابل سرما و گرما عایق نیستند، همین طور مصالح نانو حرارتی داریم ولی رنگ خیر.
علی نژاد اضافه كرد: این رنگ در نمای بیرونی و نمای داخلی، كف و سقف و در یك لایه استفاده كارایی خودرا نشان داده است. ضمن اینكه رنگدانه های نانو برای این رنگ باز تولید شده كه امكان افزودن این رنگدانه ها به رنگ سفید و تغییر دادن آن رنگ بر حسب سلیقه مشتری وجود دارد.
وی در مورد روند ثبت اختراع باز گفت: روند ثبت اختراع شده را برای این رنگ در ستاد توسعه فناوری های نانو معاونت علمی و فناوری آغاز نموده ایم ولی هنوز اختتام نیافته است.
به گفته علی نژاد 7 نفر دانشجوی رشته شیمی محض و شیمی دارویی در روند تولید و توسعه این رنگ در چارچوب یك شركت در مركز رشد دانشگاه حكیم سبزواری شهرستان سبزوار با هدف كاهش هزینه های مصرف انرژی همكاری كرده اند.
وی در مورد فروش این رنگ و صادرات آن اظهار داشت: حدود یك سال از عرضه این رنگ می گذرد، در این مدت در سطح استان خراسان فروش داشته ایم، همین طور رایزنی هایی را برای صادرات با عراق آغاز نموده ایم. از آنجائیكه تعرفه انرژی در عراق بالاتر از ایران است استفاده از این رنگ بیشتر مقرون به صرفه خواهد بود.
«ضمن اینكه مواد اولیه تولید این رنگ غیر از تیتان در ایران ارزان است و تولید آن در داخل كشور ضمن اشتغالزایی صرفه جویی و سود خوبی خواهد داشت، ولی هنوز سرمایه گذار نداریم تا برای صادرات از ما حمایت كند».
علی نژاد در مورد هزینه ها و استفاده كردن از حمایت های مالی صندوق های مختلف برای توسعه این رنگ ها توضیح داد: تابحال از هیچ حمایتی استفاده نكرده ایم و همه هزینه ها را 7 نفر دانشجوی حاضر در طرح تامین كرده اند، برای اینكه وام های اعطایی سود زیادی داشت و به صورت كلی از زمان برگشت آن باز مطمین نبودیم، بنا بر این برای توسعه بازار به دنبال سرمایه گذار خصوصی هستیم.
باوجود اینكه در نگاه اول خیلی از طرح ها می توانند مخاطب زیادی در بین جامعه 80 و چند میلیونی ایران داشته باشند و برخی از آنها حتی به نیازهای فوری مردم پاسخ می دهند، یافتن سرمایه گذار تنها یكی از اشكالات بیشمار فناوران است. كسب مجوزهای لازم برای تجاری سازی همچون تاییدیه های مورد نیاز برای تجهیزات پزشكی یا دریافت وام های مورد نیاز برای تكمیل تحقیقات همین طور واردات مواد اولیه ضروری خصوصاً با گران شدن نرخ ارز و دشواری های ترخیض كالاها از گمرك تنها بخشی از مشكلاتی است كه واحدهای فناور در گفت وگو با خبرنگار ایرنا مطرح كرده اند؛ اما شاید از همه دشوارتر وعده هایی است كه معمولا در بازدیدهای مسئولان از این نمایشگاه ها به فناوران و مخترعان داده می شود؛ ولی هیچ گاه عملی نمی گردد.
علمی**9157**2017
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب